Ontstoken tandvlees (Gingivitis) voorkomen en genezen

Wat te doen bij ontstoken tandvlees? Gebruik de zachte, rubberen 2TH Flexpicks en 2TH Coniflex-ragers om tandvleesontsteking te helpen voorkomen of genezen.

Gezond tandvlees heeft een roze kleur. Ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld het tandenpoetsen of ragen. Gezond tandvlees bloedt in principe niet! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees noemen we gingivitis, een verder gevorderd stadium met terugtrekkend tandvlees wordt parodontitis genoemd. 

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees (Gingivitis)?

De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak is een zacht, nauwelijks zichtbaar laagje van bacteriën en speekseleiwitten op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd etc.

Wat te doen tegen Ontstoken Tandvlees? - 2TH

Wat zijn de kenmerken van ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten, maar is wel gevoeliger.

Wat zijn de gevolgen van ontstoken tandvlees?

De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, een zogenaamde “pocket”, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden deze pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze steeds verdergaande ontsteking met terugtrekkend tandvlees en afbraak van kaakbot heet parodontitis. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen.

Ontstoken tandvlees voorkomen en genezen

Ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. Hiervoor is een goede mondhygiëne van belang. Bloedend tandvlees betekent, dat er sprake is van ontstoken tandvlees. Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. De veroorzaker van ontstoken tandvlees is tandplak. Het is dus van belang je mond goed schoon te houden. Hulpmiddelen bij het schoonhouden van je mond kunnen zijn: een (elektrische) tandenborstel, tandpasta, tandenstokers, tandzijde of floss en interdentaal ragers. 

Wat te doen bij Ontstoken tandvlees?

Gebruik de zachte, rubberen 2TH Flexpicks, de onbreekbare 2TH Picks en/of onze 2TH Coniflex-ragers om tandvleesontsteking te voorkomen of te genezen.


Koop nu

2TH Flexpicks helpen tegen ontstoken tandvlees