Ontstoken tandvlees (Gingivitis) voorkomen en genezen
Wat te doen bij ontstoken tandvlees? Gebruik de zachte, rubberen 2TH Flexpicks en 2TH Coniflex-ragers om tandvleesontsteking te helpen voorkomen of genezen.
Gezond tandvlees heeft een roze kleur. Ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld het tandenpoetsen of ragen. Gezond tandvlees bloedt in principe niet! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees noemen we gingivitis, een verder gevorderd stadium met terugtrekkend tandvlees wordt parodontitis genoemd.
Hoe ontstaat ontstoken tandvlees (Gingivitis)?
De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak is een zacht, nauwelijks zichtbaar laagje van bacteriën en speekseleiwitten op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd etc.
Wat zijn de kenmerken van ontstoken tandvlees?
Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees.
Ontstoken tandvlees pijn
In enkele gevallen gaat ontstoken tandvlees gepaard met een gezwollen, kloppend, pijnlijk of zeurend gevoel. Dit is normaal. Raak ontstoken tandvlees niet aan en poets voorzichtig. Houd daarnaast rekening met het drinken van hete of zure dranken, zoals frisdrank. De pijn is in de meeste gevallen niet te erg aanwezig. Heb je toch te veel last van pijn? Neem dan een paracetamol.
Wat zijn de gevolgen van ontstoken tandvlees?
De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, een zogenaamde “pocket”, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden deze pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze steeds verdergaande ontsteking met terugtrekkend tandvlees en afbraak van kaakbot heet parodontitis. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen.
Ontstoken tandvlees voorkomen en genezen
Ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. Hiervoor is een goede mondhygiëne van belang. Bloedend tandvlees betekent, dat er sprake is van ontstoken tandvlees. Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. De veroorzaker van ontstoken tandvlees is tandplak. Het is dus van belang je mond goed schoon te houden. Hulpmiddelen bij het schoonhouden van je mond kunnen zijn: een (elektrische) tandenborstel, tandpasta, tandenstokers, tandzijde of floss en interdentaal ragers.
Ontstoken tandvlees behandelen
Ontstoken tandvlees behandel je door twee keer per dag goed te poetsen. Zorg er daarnaast voor dat je dagelijks een tandenstoker of rager gebruikt tussen je tanden en kiezen. Met een goede mondverzorging als deze zal ontstoken tandvlees binnen twee weken vanzelf genezen.
Gebruik de zachte, rubberen 2TH Flexpicks, de onbreekbare 2TH Picks en/of onze 2TH Coniflex-ragers om tandvleesontsteking te voorkomen of te genezen.
Wat nog meer te doen bij Ontstoken tandvlees?
Je kunt het herstelproces versnellen door af en toe te spoelen met zout water. Let er hierbij op dat je lauw water gebruikt en niet te vaak of te intensief spoelt. Te veel spoelen met een zoutoplossing kan namelijk het tandglazuur aantasten. Spoel zo’n 30 seconden per keer.